Chlebová pec od A po Z
Nápad postaviť si pec na pizzu a chlieb z
hliny prišiel hneď na začiatku celého projektu prírodného sadu, miesto bolo
teda jasné od začiatku. Výber technologického postupu sa odvíjal od
základnej výzvy - dosiahnuť čo najnižšie náklady. Preto aj zháňanie materiálu
zabralo oveľa viac času, no vyplatilo sa. Hlinu na pec sme nakopali priamo na
pozemku a takmer všetok ostatný materiál sme postupne získali z druhej
ruky za babku alebo len za odvoz. Všetky práce prebiehali svojpomocne. Prvým
krokom bolo pripraviť plochu na presný rozmer, vyrobiť základovú dosku a vymurovať
z tehál podstavu. To trvalo zhruba dva mesiace. O murovaní a armovaní
sme toho veľa nevedeli, ale vďaka samoštúdiu sme niekedy v novembri 2022 dospeli
k prijateľnému výsledku. Na jar už prišla na rad samotná pec. Hlinu na ňu
sme miesili bosými nohami a pripravenú hmotu nanášali na homolu piesku,
vopred vymodelovanú do tvaru budúcej pece. Nesmel chýbať komín a na záver
prišiel kamenný obklad. S výsledkom sme spokojní, napriek mnohým chybám,
ktorých by sme sa po druhý krát už určite vyvarovali. Človek sa učí celý život.
Ďalšou fázou učenia je samotné pečenie, ale to je zase iná kapitola.
Práce sme priebežne zachytili aj do tohto fotoseriálu :